Alles over transpireren

Transpireren is een normaal, natuurlijk proces wat direct start na de geboorte. We transpireren allemaal en dat is maar goed ook, want het heeft een aantal belangrijke functies. Zo regelt het onze temperatuur en ontdoet het ons lichaam van afvalstoffen (eccriene klieren). Daarnaast kan zweet emoties oproepen en zo onbewust dienen als communicatiemiddel (apocriene klieren). Zweet is in principe geurloos, maar kan door contact met bacteriën omslaan in een vervelende zweetgeur.

Wanneer transpireren vervelend wordt
Ondanks dat zweten de normaalste zaak van de wereld is, kan het soms best vervelend zijn in bepaalde situaties! Zoals wanneer je zweet gaat stinken door de aanwezigheid van bacteriën. Daarnaast hebben sommige mensen last van een overmatige zweetproductie (hyperhidrosis). Dit kan over het gehele lichaam optreden, maar komt vooral tot uiting in de oksels, het gezicht, de handpalmen en de voetzolen. Doordat zweten door veel mensen als ‘vies’ wordt ervaren, kan hyperhidrosis leiden tot een onzeker gevoel.

Zweten de baas
Gelukkig kun je er veel aan doen om transpiratie onder controle te houden. Naast een goede hygiëne, ga je voor een fris en schoon gevoel door het gebruik van de juiste producten. Ga voor een fijne deodorant die de groei van bacteriën remt en zo nare luchtje voorkomt of kies voor een anti-transpirant die overmatige zweetproductie in zijn geheel tegengaat.